Rendenbach Looierij

Verslag van het bezoek aan Rendenbach, één van de looierijen waar het leer van Makerszoon vandaan komt.

Rendenbach is een looierij in Trier, Duitsland waar Europese huiden op plantaardige wijze worden gelooid.

 

Een huid wordt verdeeld in verschillende onderdelen.
Het gedeelte van de huid die Makerszoon gebruikt voor de neus en hielpartij is de hals.
Het looien is een secuur en zorgvuldig proces dat bijna een jaar duurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorlooien

Het proces begint met het verwijderen van de haren, waarna de huid een oppervlakkige bewerking van vier weken ondergaat. Hierbij gaan de vezels openstaan waardoor de huid de looistoffen beter kan opnemen. De huiden gaan in verschillende baden met een steeds hogere concentratie van looistof. De huiden hangen aan raamwerken en worden handmatig dagelijks van bad naar bad verplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderdompeling

Tijdens de tweede fase van het voorlooien worden de huiden ondergedompeld in een bad met tussen elke huid een fijngemalen laag schors van verschillende houtsoorten. De huiden blijven 6 weken in dit bad, waarna de procedure wordt herhaald in een tweede bad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eikenschors Looien

De laatste fase van het looien vindt plaats in drie meter diepe putten met een wand van eikenhout. Het eikenschors looien is een zeer delicaat proces. Tijdens dit proces wordt een mix van looistoffen waaronder eikenschors en mimosa schors tussen de huiden gelegd en opgestapeld worden tot aan de rand, waarna de put wordt afgedekt.

De huiden blijven 9 maanden in deze putten totdat de looistoffen volledig door de huiden worden geabsorbeerd waardoor de huiden worden geconserveerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2023 Makerszoon.